Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z owocami morza i zielonym groszkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
cebula 1 szt
oliwa 3 łyżki
białe wino 100 ml
bulion warzywny 0,5 l
owoce morza 1 paczka 0,5 kg (mrożone)
posiekane listki tymianku 1 łyżka
groszek mrożony 0,5 szklanki
sól i pieprz do smaku

Porada

Możemy podawać z posiekaną natką pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z owocami morza i zielonym groszkiem

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dorzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklić. Wrzucić suchy ryż i chwilkę smażyć tak, by każde ziarenko pokryte było oliwą.Wlewamy wino i podgrzewamy, aż odparuje. Następnie dolewamy 1/3 bulionu. Gdy ryż wchłonie cały płyn(cały czas mieszamy ryż), znów dolewamy 1/3 bulionu i znów czekamy, aż ryż go wchłonie.Podobnie robimy z resztą bulionu.
Wrzucamy mrożone owoce morza, grosze, posiekany tymianek i gotujemy ok 15-20 min, aż owoce morza będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 09.11.2016 19:47
uwielbiam to danie :)
ilka01 09.11.2016 10:08
ciekawa propozycja
KORAL 09.11.2016 10:05
Ja risotto uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak