Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniko-szarlotka

4.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Na kruchym, słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka. Kropką nad „i” jest warstwa serowa. Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
masło 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Warstwa z jabłkami:

jabłka winne 1 kilogram
cukier brązowy 3-4 łyżki
Cynamon mielony Prymat szczypta
sok z cytryny 1 łyżeczka
kisiel cytrynowy 1 torebka

Warstwa serowa:

twaróg półtłusty 1 kilogram
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 gramów
białko 3 sztuki
jajko 3 sztuki
mleko w proszku 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1,5 szklanki
budyń śmietankowy 1 torebka

Dodatkowo:

polewa czekoladowa
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Serniko-szarlotka

Kroki postępowania

1

1. Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto.

Krok 1 - Serniko-szarlotka foto
2

Wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach: 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.

Krok 2 - Serniko-szarlotka foto
3

Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier i dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać.

Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3 - Serniko-szarlotka foto
4
Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
Krok 4 - Serniko-szarlotka foto
5

Warstwa serowa: Twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Słodkich wypieków!

 

*mleko w proszku można zastąpić białym tłustym serem.

Krok 5 - Serniko-szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

roksinia 02.12.2017 10:39
Pyszności
Bożena Matuszczyk 13.02.2017 00:07
Ciasto wygląda ślicznie , kusi smakiem jak i wyglądem.;)
Ada-Gaba 09.12.2016 22:07
wygląda przepysznie
magdow 25.10.2016 13:45
ale pyszne!
Ada-Gaba 22.10.2016 20:27
rewelacja !
bietka 22.10.2016 20:03
pyszne ciacho :)
tomek18 22.10.2016 19:28
rewelacja! wygląda przepysznie
agnieszka214 22.10.2016 14:21
Wygląda bardzo apetycznie
Edith85 22.10.2016 09:59
Smakowite ciacho
Maridka19 22.10.2016 09:13
Wygląda obłędnie :)
Wiesława1 21.10.2016 22:04
Pyszności!!
Wiktoria29 21.10.2016 21:46
mniam ,świetna propozycja
IZABELA29 21.10.2016 21:09
Swietne połączenie
IKrakowianka 21.10.2016 20:38
wygląda idealnie :)
Konczi 21.10.2016 20:28
pyszne ciasto
iziona 21.10.2016 20:22
Cudowna, pomimo późnej pory z chęcią bym zjadła
Stenka 21.10.2016 19:46
ładne i smaczne
Janina 21.10.2016 19:22
Pyszności takie połączenie;))
Renataj 21.10.2016 19:07
Prezentuje się wspaniale, elegancko i bardzo apetycznie:)
noninka77 21.10.2016 18:54
Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :)
halina17 21.10.2016 18:00
Smaczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 21.10.2016 17:39
cudownie wygląda!
Renata9 21.10.2016 16:40
Świetne ciacho zrobiłaś Agatko :-)
Agnieszka-87-25 21.10.2016 14:34
super przepis
Bernadeta1 21.10.2016 13:57
na pewno bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak