Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort węgierski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy

jajko 5 szt
cukier 1 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
woda 1 łyżka

masa

mleko 2 szklanki
kasza manna 5 łyżek
masło 1 szt
cukier puder 0,5 szklanki
kakao 1 łyżka
wódka 1 łyżka

ozdabianie tortu

wiśnie w syropie 0,3 kg
kakao 2 łyżki
cukier 2 łyżki
woda 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: tort węgierski

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucamy jajka w temperaturze pokojowej i z cukrem miksujemy około 15 minut, następnie po łyżce wrzucamy mąką rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao i tyle samo wody zimnej przegotowanej. Wkładamy do piekarnika zimnego i ustawiam tem. 160 stopni z termoobiegiem na 40 minut.
Krok 1 - tort węgierski foto
2
Gotujemy na mleku kaszkę i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem, dodając po łyżce wystudzonej kaszy manny. Na koniec kakao i wódka.
Krok 2 - tort węgierski foto
3
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części, na dolną część wykładamy wiśnie i smarujemy masą. Przykładamy 2 częścią biszkoptu i smarujemy pozostałą masą. W garnuszku rozpuszczamy kakao, wodę i cukier ciągle mieszając dodajemy masło do momentu rozpuszczenia - nie gotujemy i tort dekorujemy tak przygotowaną czekoladą. Gotowe po godzinie lub dwóch żeby biszkopt zmiękł pod wpływem wilgoci z wiśni i masy. Smacznego
Krok 3 - tort węgierski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 22.10.2016 10:37
ciekawy torcik:-)
Renataj 21.10.2016 19:09
Takiej masy jeszcze nie robiłam ale z pewnością zrobię:)
mirosława4 21.10.2016 11:25
zjadłoby się takiego .... :)
jagoda5913 21.10.2016 11:19
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak