Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Quesadillas

cebula szalotka 2 sztuki
masło klarowane 3 łyżki
szpinak baby 250 g
gruszki 4 sztuki
miód wielokwiatowy 2 łyżki
cytryna 1/2
ser mozarella 2 kulki
ser plaśniowy 250 g (zielony)
placki do tortilli 4 (wieloziarniste)
oliwki czarne Smak kilka

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27

Kroki postępowania

1
Szalotki kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego klarowanego masła. Następnie dodajemy do smaku gałkę muszkatołową i na tę samą patelnię wrzucamy świeży szpinak. Szpinak mieszamy, wyłączamy ogień pod patelnią i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto
2
Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki i z każdej części usuwamy środki. Trzy gruszki kroimy w poprzek na mniejsze cząstki. W garnku podgrzewamy miód – gdy zaczną się na nim pojawiać bąbelki, wrzucamy cząstki gruszek. Całość mieszamy i dodajemy do smaku przyprawę do grzanego wina i piwa oraz sok z cytryny. Gotujemy ok. 5-7 min aż gruszki będą miękkie. Następnie rozdrabniamy za pomocą blendera na gładki krem. Ostatnią gruszkę kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto
3
Mozzarellę kroimy kostkę, ser pleśniowy rozdrabniamy w dłoniach.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto
4
Na desce układamy placek z tortilli, rozsmarowujemy na nim konfiturę z gruszek, następnie układamy szpinak, ser pleśniowy, plasterki gruszki, kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki oraz mozzarellę. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Tak przygotowane quesadillas układamy na rozgrzanej, posmarowanej masłem patelni i smażymy z obu stron do zrumieniania. Gotowe danie dzielimy na mniejsze porcje, polewamy odrobiną miodu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gryga Barbara
Gryga Barbara 29.10.2016 17:55
Zaciekawił mnie ten przepis. Wypróbowałam, quesadillas bardzo mi smakowało.
Doradca Smaku 19.10.2016 15:55
Smakuje bardzo dobrze! :)
Patrycja33 19.10.2016 00:20
ciekawa jestem jak smakuje polaczenie szpinaku z gruszka muszę wypróbować :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak