Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzi puch

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka czubata
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4-1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

masa

bułki czerstwe 2 szt - kajzerki
mleko 3 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 100 g
masło 300 g

kruszonka kokosowa

wiórki kokosowe 100 g
masło 1 czubata łyżka
cukier 1 łyżka

dodatkowo

dżem porzeczkowy 1 słoiczek
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki - do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzi puch

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę
Krok 1 - Łabędzi puch foto
2
Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około 30 cm np o blat.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół.
Krok 2 - Łabędzi puch foto
3
Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem
Krok 3 - Łabędzi puch foto
4
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając.
Krok 4 - Łabędzi puch foto
5
Masło ucieramy, następnie dodajemy po łyżce masy kokosowej.
Krok 5 - Łabędzi puch foto
6
Masło roztapiamy dodając cukier, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i stale mieszając prażymy na wolnym ogniu do zarumieniania.
Krok 6 - Łabędzi puch foto
7
Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem.
Krok 7 - Łabędzi puch foto
8
Nakładamy połowę masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, wykładamy pozostała masę.
Krok 8 - Łabędzi puch foto
9
Ciasto posypujemy kokosowa kruszonką.
Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Krok 9 - Łabędzi puch foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 31.10.2016 18:35
Dziękuję i polecam :)
Patrycja33 27.10.2016 09:46
bardzo ciekawy przepis, i wyglada pysznie:-)
martynkacytrynka 24.10.2016 18:38
Wygląda megaaa apetycznie!
Konczi 19.10.2016 09:24
:) koniecznie wypróbuj ...
norweska20 18.10.2016 17:59
elegancja .....chętnie bym zjadła
Alex_M 18.10.2016 17:37
pyszne ciacho :)
Aleksandra/Olcia 18.10.2016 17:24
jedno z moich ulubionych ciast
Bernadeta1 18.10.2016 15:47
pysznie się prezentuje
edytazaw89@wp 18.10.2016 15:06
Wygląda obłędnie
Maridka19 18.10.2016 15:00
Dokładnie ciasto to wypróbowania . Wygląda obłędnie pysznie ;)
Agnieszka-87-25 18.10.2016 14:48
bardzo łądnie wygląda
Franciszek 18.10.2016 14:07
dobre do kawy
Marta Ryżek-Kalkowska 18.10.2016 12:27
uwielbiam to ciasto.
Kasnaj 18.10.2016 12:26
Super ciasto, podobne piekę
pestka 18.10.2016 12:23
wygląda pysznie
Beatris 18.10.2016 12:21
Przepysznie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Konczi 18.10.2016 12:01
Koniecznie wypróbuj - polecam :)))
asiatok 18.10.2016 11:58
Do wypróbowania!
wedith1 18.10.2016 11:57
Wygląda pysznie!
molanka 18.10.2016 11:49
kusząca propozycja
KORAL 18.10.2016 11:41
Lubię to ciasto :)
Futka 18.10.2016 10:49
Wspaniałe i niezwykle apetyczne ciast :)
mirosława4 18.10.2016 10:34
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak