Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewa octowa do warzyw na ostro

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 10 % 150 ml
woda 1 Litr
cukier 2/3 szkl
sól do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 20 g
chrzan tarty suszony do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
papryczka chili do smaku
cebula biała 2 średnie

Porada

Do tej marynaty świetnie pasuje słodka papryka, dynia, ogórki, grzyby i cukinia.

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewa octowa do warzyw na ostro

Wodę zagotować z octem i przyprawami, dodać cukier i sól - mieszać do rozpuszczenia. Cebulę pokroić w plasterki, dodać do zalewy i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Nakryć, pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem.
Marynatę odcedzić. Do zimnej dodać nacięte wzdłuż papryczki chili i wolno podgrzewać kilka minut nie dopuszczając do wrzenia.

W słoikach ułożyć warzywa i zalać marynatą - na wierzchu położyć papryczkę z zalewy. Zakręcić i zapasteryzować przez 10-15 minut w zależności od twardości warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak