Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglany deser a la rafaello

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 4 i 1/2 łyżki
mleko 300 ml
woda 50 ml + 2-3 łyżki
wiórki kokosowe 3 łyżki + 2 łyżeczki na wierzch
mleko w proszku 1 i 1/2 łyżki
cukier 1 łyżka
krakersy 50 g niesolone
maliny świeże kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany deser a la rafaello

Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przelewamy wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy wlewamy 200 ml mleka i 50 ml wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody - 2-3 łyżki.
Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Następnie (do lekko przestudzonej kaszy) dodajemy resztę mleka (100 ml), 3 łyżki wiórków kokosowych i cukier, całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone w dłoniach krakersy, znów mieszamy. Odstawiamy całość jeszcze na 5 minut, aby całość przestygła. A następnie wszystko wkładamy do misy blendera. Miksujemy (u mnie 4 obroty noży).
Deser przekładamy do kieliszków / pucharków. Na wierzch układamy świeże maliny i posypujemy każdą porcję 1 łyżeczką wiórków kokosowych.
Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak