Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowa szarlotka z makową bezą

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1,5 szklanki
masło 25 dag
żółtko jajek 5 sztuk
kakao 1,5 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Warstwa jabłkowa

jabłko winne 2 kg
kisiel cytrynowy 2 sztuki
cukier brązowy 4 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
woda zimna 4 łyżki

Makowa pianka;

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
budyń śmietankowy 70 g
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mak 2 łyżki

Porada

Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania.Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Zachwyca smakiem i dobrze wygląda. Idealna również na świąteczny czas

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa szarlotka z makową bezą

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki.
Krok 1 - Kakaowa szarlotka z makową bezą  foto
2
Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone,
Krok 2 - Kakaowa szarlotka z makową bezą  foto
3
do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.
Krok 3 - Kakaowa szarlotka z makową bezą  foto
4

Makowa beza: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia.
Krok 4 - Kakaowa szarlotka z makową bezą  foto
5
Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków!
Krok 5 - Kakaowa szarlotka z makową bezą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alina123456 27.10.2017 23:03
upieklam to ciasto. Jest w nim znaczacy blad, 70g budyniu to wychodzi dwa budynie po 35 g i tak tez dalam, co sie okazalo czuc tak strasznie proszek ze ciasto niedobre. Prosze zmienic ten blad w przepisie bo ciasto jest po prostu przez to niedobre. wystarczy dac jeden budyn albo najlepiej w ogole. Pozatym nie na tak duzych budyniow 70 g. pozdrawiam
Lis 01.07.2017 20:11
Wygląda rewelacyjnie:)
Ada-Gaba 18.06.2017 12:09
znakomita szarlotka
Wacław 20.05.2017 11:47
doskonałe ciasto :-)
Stenka 29.04.2017 20:49
smaczne ciasto
IZABELA29 08.04.2017 17:18
Bardzo dobra polecam
ben-ka 24.03.2017 10:17
Zjadłabym teraz, tak do porannej kawy :)
anetaM18 24.02.2017 13:04
Super ciasto.
IZABELA29 12.02.2017 18:59
Pyszne ciasto czesto robie
ben-ka 04.02.2017 17:14
Wspaniałe ciasto !
Bożena Matuszczyk 01.02.2017 13:19
Smaczna i kusząca;)
IZABELA29 30.01.2017 17:05
Bardzo dobra
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 12:38
Smakowita i kusząca szarlotka.;)
marta1371 13.01.2017 22:29
Pyszna szarlotka
magdow 25.10.2016 13:47
muszę wypróbować !
Ola1young 18.10.2016 14:17
pyszne ciasto :)
2milutka 18.10.2016 10:35
dziękuję :)
ania2610 17.10.2016 11:59
pycha - w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam :)
bryndzia93 17.10.2016 10:30
Wygląda wspaniale :)
Malinka 17.10.2016 09:51
Takiej szarlotce z pewnością bym nie odmówiła, pyszności!!!
gusia1000 17.10.2016 03:35
Smaczne ciasto.
Franciszek 17.10.2016 00:33
pyszne do kawy
Patrycja33 17.10.2016 00:08
jak zwykle wyglada rewelacyjnie :)
norweska20 16.10.2016 23:12
pyszności...chętnie bym zjadła
KORAL 16.10.2016 22:47
Jak zawsze ślicznie i smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak