Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka marynowana w oleju

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 10 szt
czosnek 1 główka
olej 0,5 szklanki
ocet winny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczki

Porada

Pieczona papryka z czosnkiem pasteryzowana w oleju doskonale pasuje jako dodatek do mięsa, na kanapce z wędliną lub na bagietce.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka marynowana w oleju

Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i nasiona. Układamy na blaszce lub płaskim naczyniu żaroodpornym skórką ku górze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy do czasu aż skórka będzie ciemna. Wyjmujemy i szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie z papryk zdejmujemy skórkę /robimy to nad naczyniem, w którym piekły się warzywa tak a by zachować sok z papryki/. Sok z papryki mieszamy z olejem /lub oliwą z oliwek/, octem winnym, solą i cukrem. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W słoikach układamy plastry papryki, przekładamy plasterkami czosnku i wlewamy przygotowaną zalewę /z soku z papryki, oleju, octu winnego i przypraw/, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate 09.08.2023 22:33
Czy zalewę należy wlewać gorąca?
Doradca Smaku 10.08.2023 12:35
Nie, ale trzeba pamiętać o pasteryzacji zalanych słoiczków.
Smaczna_B 19.02.2017 16:33
Doskonały przepis.
Bernadeta1 16.10.2016 18:14
smaczny zapasik na zimę
adelajda 16.10.2016 17:14
Dobrze mieć takie zapasy :)
Wacław 16.10.2016 12:24
pyszna,moje smaki :-)
Futka 16.10.2016 11:55
Przepyszna papryka :D Idealna na zimę :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak