Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki z dynią i fasolą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1/2 kg
fasola Jaś 1 szklanka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
por 1/2 sztuki
dynia 2 plastry
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
bulion drobiowy 1,5 litra
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka-do zawiesiny
natka pietruszki do posypania

Porada

Jednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania. Dodatek niewielkiej ilości dyni sprawia, że ma fajny kolor i lekko słodkawy smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki z dynią i fasolą

Kroki postępowania

1
Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.
Krok 1 - Flaki z dynią i fasolą  foto
2

Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki.
Krok 2 - Flaki z dynią i fasolą  foto
3
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości,
Krok 3 - Flaki z dynią i fasolą  foto
4
dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie i majeranek, gotować około 40 minut lub do miękkości flaków,
Krok 4 - Flaki z dynią i fasolą  foto
5
w trakcie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.
Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić. Podawać posypane natką. Smacznego!
Krok 5 - Flaki z dynią i fasolą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 18.10.2016 10:35
danie jest pyszne, polecam :)
w mojej kuchni 17.10.2016 18:08
dobra rozgrzewająca zupa
paulina2157 16.10.2016 18:16
pierwszy raz spotykam sie z takim zestawieniem składników bardzo ciekawa jestem smaku
IZABELA29 16.10.2016 09:00
Ciekawy smak z dynią
ben-ka 16.10.2016 08:55
Takiej jeszcze nigdy nie jadłam....
Iwusia 15.10.2016 23:45
zjadłabym ją
norweska20 15.10.2016 22:33
oryginalna propozycja
ada.la 15.10.2016 21:54
fajna propozycja
olkaaa 15.10.2016 21:45
jeszcze nie robiłam
Justi2401 15.10.2016 21:34
Takich jeszcze nie próbowałam :)
magdow 15.10.2016 20:42
dokładnie tak, odważnie ;]
cukiereczek 15.10.2016 19:41
Odważne połączenie
Stenka 15.10.2016 19:39
takich nie jadłam
RenataZ-et 15.10.2016 19:10
wygląda bardzo apetycznie
pestka 15.10.2016 16:46
smaczna propozycja
Madzai 15.10.2016 15:07
Bardzo ciekawe :)
KORAL 15.10.2016 14:58
Jeszcze tak nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak