Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiane z żurawiną
2. Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 x 11) bez papieru. Do foremek przełożyć masę, wyrównać lekko dociskając na wysokość tak około 1 cm.
4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor.
5. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.
6. Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy.
7. Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła.