Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki owsiane z żurawiną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

banan 2 i 1/2 szt.
pestki słonecznika 5 łyżek
ziarna sezamu 7 łyżek
otręby owsiane 3 łyżki
płatki jaglane 1/2 szklanki
płatki owsiane 1 szklanka
żurawina suszona 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
miód płynny 4 łyżki

Polewa

czekolada gorzka 100 g
miód prawdziwy 1 łyżka
mleko 2 łyżki

Porada

Składniki: na około 14 batoników o szerokości 3 cm. Polecam piec w foremkach silikonowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiane z żurawiną

1. Słonecznik i sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać by nie przypalić).
2. Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 x 11) bez papieru. Do foremek przełożyć masę, wyrównać lekko dociskając na wysokość tak około 1 cm.
4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor.
5. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.
6. Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy.
7. Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 18.10.2016 10:40
świetne są!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
benka 16.10.2016 18:28
super batoniki
Patrycja33 16.10.2016 00:10
wow wygladaja smakowicie a do tego sa bez żadnych niezdrowych substancji
Madzai 15.10.2016 15:08
Fajny pomysł
KORAL 15.10.2016 14:59
Bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak