Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie czarne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ziemniaki 1 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna ile zabierze
sól 1 płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie czarne

Obrane z łupinek ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ostudzić, kolejno podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną. 1/4 odjęta ilość ziemniaków wyjmujemy i układamy na wierzch pozostałych (sposób odmierzenia potrzebnej ilości mąki ziemniaczanej). Wbić jajko, dobrze wyrobić. Jeden surowy ziemniak potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) i dodać do masy ziemniaczanej, dokładnie wyrobić. Urywać rękami kawałki ciasta i "ukulać" kluseczki. Zagotować wodę w garnku (również posolić), wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.10.2016 11:47
Lubię kluchy i w mojej rodzinie Mama jest mistrzynią od tych z udziałem ziemniaków :) Ale żeby uzyskać czarne kluski, to nie wystarczy jeden surowy ziemniak! Musi ich być znacznie więcej, a w ekstremalnym wypadku same surowe :)) Takie są najsmaczniejsze!
MałaMi89 28.10.2016 22:48
Śląskich dawno już nie robiłam... mniam!
MonikaW 28.10.2016 21:13
kocham śląskie z sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak