Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)
Kroki postępowania
Pokruszone drożdże (*) wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.
W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka.
Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając roztopione masło (**).
Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (***).
(Powinno podwoić swoją objętość.)
Na środku każdego z nich położyć po 1 łyżce nadzienia jagodowego i wszystkie dokładnie zlepić - tak jak pierogi.
Bułeczkom nadać owalny kształt i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Tak poukładane ponownie przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut - do kolejnego wyrośnięcia.
Lukier.
Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym.