Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)
Kroki postępowania
Następnie w składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (idealnie odchodzącej od rąk) i przykryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm.
Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem i dokładnie skleić brzegi obu kawałków ciasta.
Na wierzchu lekko wgnieść pozostały winogron i posypać resztą cukru.
Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - do wyrośnięcia.
(Można na krócej, w zależności jak szybko wyrasta.)