Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na formę o śrenicy 16 cm

drożdże instant 1 opakowanie
woda letnia 2/3 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 4 łyżki

Dodatkowo

winogrona czerwone 600 gram
cukier 4-5 łyżek

Porada

Ciasto doskonale nadaję się dla dzieci i alergików, gdyż nie posiada potencjalnych składników uczulających.

Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (szklanka = 200 ml; woda ma być letnia, ale nie gorąca!) i odstawić na około 10 minut.
Krok 1 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)  foto
2
Po tym czasie w misce połączyć mąkę, cukier i sól.
Następnie w składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (idealnie odchodzącej od rąk) i przykryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Krok 2 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)  foto
3
Jeśli winogrona posiadają pestki, to należy je usunąć. Inaczej w cieście będą bardzo wyczuwalne.
Krok 3 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)  foto
4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części.
Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm.
Krok 4 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)  foto
5
Pierwszy placek ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia.
Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem i dokładnie skleić brzegi obu kawałków ciasta.
Na wierzchu lekko wgnieść pozostały winogron i posypać resztą cukru.
Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - do wyrośnięcia.
(Można na krócej, w zależności jak szybko wyrasta.)
Krok 5 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)  foto
6
Piec (bez rozgrzewania piekarnika) przez 40-50 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:28
Dobre ciasto.
Diana Rusiłowicz 31.10.2016 00:32
Dziękuję :)
MagdalenaIC 28.10.2016 01:44
Pyszne ciasto
Diana Rusiłowicz 28.10.2016 01:16
Polecam i czekam na pyszny efekt :)
Diana Rusiłowicz 28.10.2016 01:15
Już pakuję i wysyłam :)
Renata9 27.10.2016 21:13
Bardzo ciekawe ciasto :-) Na pewno przepis wypróbuję.
RenataZ-et 27.10.2016 18:31
super propozycja !
IZABELA29 27.10.2016 17:56
Super wygląda
Agnieszka-87-25 27.10.2016 16:19
smaczne ciasto
MonikaW 27.10.2016 16:05
poproszę kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak