Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na mleku i drożdżach

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 650 g
mleko ciepłe 200 g
woda ciepła 200 g
drożdże świeże 15 g
cukier płaska łyżka
sól płaska łyżeczka
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na mleku i drożdżach

Kroki postępowania

1
Ciepłe mleko połączyć z ciepłą wodą, drożdżami, solą i cukrem.
Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Krok 1 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
2
Rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
3
Do rozczynu drożdżowego dodać mąkę pszenną (użyłam mieszanki mąki tortowej typ 450 i zwykłej typ 650)..
Krok 3 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
4
Robotem lub ręcznie wstępnie zarobić składniki aby sprawdzić konsystencję.
Krok 4 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
5
Dolać chłodne masło i wyrobić na elastyczne i miękkie ciasto.
Krok 5 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
6
Nakryć ściereczką i pozostawić do porządnego wyrośnięcia na ok. 60-80 minut (zależnie od temp. otoczenia).
Krok 6 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
7
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypaną mąką ladę i krótko zarobić celem odgazowania.
Uformować płaski podłużny placek i zwinąć dość ciasno w rulon, ponownie rozciągnąć i rozpłaszczyć, zwinąć od innego boku. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2-3 razy i ostatecznie zwinąć w podłużny bochenek.
Krok 7 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
8
Obsypać mąką ze wszystkich stron, nakryć workiem foliowym, który utworzy nad ciastem daszek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 25-40 minut.
Naciąć wyrośnięty bochenek na skos i ostrożnie posmarować wodą.
Krok 8 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto
9
Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 220-230*C (grzałki góra+dół) na 15 minut. Zmniejszyć temp. do 200-210*C i piec jeszcze 25-30 minut.
Studzić na kratce.
Krok 9 - Chleb pszenny na mleku i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martynkacytrynka 27.10.2016 21:18
Świetnie wyglada!
iziona 27.10.2016 18:44
Uwielbiam takie przepisy, a chlebek cudny :)
Franciszek 27.10.2016 13:13
dobrze wyrósł
Ewelina1991 27.10.2016 08:52
apetyczny chlebek
MonikaW 27.10.2016 08:42
rewelacyjny chleb
Habibi 27.10.2016 08:13
To prawda, że rósł jak na drożdżach ;) No właśnie tę przewagę mają drożdże nad zakwasem :) A sam chlebek pyszny, pulchny i niezwykle delikatny, więc szczerze polecam, bo przepis prosty i szybki.
MałaMi89 26.10.2016 22:32
Co za pięknie wypieczony bochen :)
Renataj 26.10.2016 22:23
Piękny chlebek - jak z reklamy:)
Edith85 26.10.2016 19:47
Nie ma jak domowy chlebek
MAR3STA 26.10.2016 19:17
Smakowity chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak