Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

5.0
(117)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na gołąbki:

kapusta włoska 1 sztuka
ryż 100 gramów
mięso mielone 500 gramów
cebula 2 sztuki
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
koperek 1 pęczek
bulion warzywny

Składniki na sos:

woda 2 szklanki
passata pomidorowa 400 mililitrów
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 30% 100 mililitrów
bazylia garść

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Z kapusty oderwać liście. W garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Sparzone liście odkładać na talerz.

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą, posiekanym koperkiem i przyprawić. Liść kapusty rozłożyć, nałożyć farsz, złożyć boki i zawinąć. Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku na liściach kapusty, zalać bulionem warzywnym i dusić około godziny. 

Sos: Do garnka wlać wodę, passatę i koncentrat. Zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować. Dodać śmietankę i posypać bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.10.2016 08:06
wyglądają smacznie
anka1988 25.10.2016 14:12
moje ukochane
Beatris 25.10.2016 11:17
Ja też je uwielbiam, chętnie bym zjadła, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak