Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
mleko 150 ml
woda 300 ml
olej rzepakowy 200 ml
drożdże 100 g
cukier drobny 3-4 łyżki

Masa

pierś z kurczaka 3
włoszczyzna 1 pęczek
boczniaki 250 g
masło klarowane 2 łyżki
por 1
jajko 5
śmietana 30% 200 ml
mozarella 2 kulki
Musztarda francuska Prymat

Do smaku

estragon
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

Kroki postępowania

1
W garnku przygotowujemy rosół ze świeżej włoszczyzny. Wrzucamy do niego piersi z kurczaka i gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. W misce łączymy wodę z mlekiem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej) i kruszymy do nich drożdże. Mieszamy rózgą, dodajemy cukier oraz olej rzepakowy. Następnie partiami dodajemy mąkę i mieszamy ręką, aż składniki połączą się. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
2
Na koniec ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką i wyrabiamy aż osiągnie odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać mąkę. Wyrobione ciasto ponownie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy porwane w rękach boczniaki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Doprawiamy do smaku tymiankiem oraz czarnym pieprzem i solą.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
3
Ugotowanego kurczaka kroimy na paski. Jedną kulkę sera mozzarella kroimy w drobną kostkę. Do miski wybijamy 3 jajka, rozkłócamy widelcem i dodajemy do nich śmietanę. Dodajemy paski kurczaka i pokrojoną mozzarellę. Doprawiamy estragonem, czarnym pieprzem i solą morską.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
4
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na duży na placek. Przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę, tak, żeby brzegi delikatnie wychodziły za blachę. W razie potrzeby odcinamy nadmiar ciasta. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy ciasto.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
5
Następnie wykładamy farsz z kurczakiem i mozzarellą oraz podsmażone boczniaki z porem. Pozostałą mozzarellę kroimy w plastry i układamy na wierzchu. Brzegi ciasta zawijamy do środka i smarujemy pozostałą masą jajeczno-musztardową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 min. Gotowe ciasto możemy ozdobić świeżym koperkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.12.2016 16:52
Fajny wypiek
ben-ka 25.10.2016 09:58
Oglądałam ten odcinek, danie mega smaczne !
Pani Domu 25.10.2016 07:16
pysznie wygląda
norweska20 25.10.2016 00:38
Coś pysznego ....aż ślinka leci :)
asiatok 24.10.2016 23:38
Ląduje na liście- do zrobienia!
Linka2107 24.10.2016 22:21
wygląda przepysznie :)
MonikaW 24.10.2016 21:43
mało telewizora dzisiaj nie zjadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak