Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 3 szt
mleko 1/2 szkl
olej rzepakowy 1/2 szkl
masa kajmakowa 1/2 szkl
masło orzechowe 3 łyżki
jabłka słodkie miękkie 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić.
Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy.
Krok 1 - Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym foto
2
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi składnikami, a na końcu wmieszać pokrojone jabłka.
Krok 2 - Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym foto
3
Nakładać do foremek na muffinki, wyrównując wierzch.
Krok 3 - Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową. Smacznego :)
Krok 4 - Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.10.2016 09:20
bardzo apetyczne
MonikaW 24.10.2016 06:52
o przydałaby mi się jedna teraz do kawki :)
jagoda5913 24.10.2016 00:32
fajny przepis
ben-ka 23.10.2016 23:43
Takich nie robiłam, ale chętnie bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak