Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny omlet jabłkowo-cynamonowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka M
jabłko 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat większa szczypta
miód 25 g np. wielokwiatowy
mąka pszenna 1/4 szklanki
mleko 1/4 szklanki
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny omlet jabłkowo-cynamonowy

Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do białka dodajemy miód, miksujemy na najwyższych obrotach, aż dobrze ubijemy białko (nie musi być sztywne, ale winno powiększyć objętość).
Do miski z żółtkiem dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, mleko i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników (małe obroty). Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet podajemy sam lub posypany delikatnie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 23.10.2016 13:52
Uwielbiam omlety na śniadanie. Pycha!
jagoda5913 23.10.2016 11:03
smaczne śniadanie
Diana Rusiłowicz 23.10.2016 00:29
Już czuję ten aromat.. Mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak