Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Góra lodowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka tortowa 1 szkl
kakao 2 łyżki

Krem

śmietana 30% 750 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie 16g
fix do śmietany 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Masa II

masło lub margaryna 250 gram
cukier 1/2 szkl
woda 1/2 szkl
mleko w proszku 2 szkl
kakao 2 łyżki

Poncz

herbata czarna 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
wódka 1 kieliszek

Inne

biszkopty okrągłe 1 duża paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Góra lodowa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Krok 1 - Góra lodowa foto
2
Do powstałej piany przesiać przez sito kakao i mąkę. Wymieszać trzepaczką nie robotem. Blachę 25x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i piec przez 12 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2 - Góra lodowa foto
3
Śmietanę ubić na sztywno, dodać fix do śmietany i cukier waniliowy. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i rozpuścić w mikrofali. Wystudzoną dodać do śmietany i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.
Krok 3 - Góra lodowa foto
4
Biszkopt przeciąć na dwie części. Wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą. Naponczować obficie.
Krok 4 - Góra lodowa foto
5
Biszkopty przeciąć na pół.
Krok 5 - Góra lodowa foto
6
Jedną część biszkoptu kakaowego posmarować bitą śmietaną. Przyłożyć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę śmietany, równo rozprowadzić.
Krok 6 - Góra lodowa foto
7
Masło lub margarynę zagotować z wodą i cukrem. Wystudzić. Do wystudzonej masy wmiskować 2 szklanki mleka w proszku. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao.
Krok 7 - Góra lodowa foto
8
Na cieście układać połówki biszkoptów stroną przeciętą do dołu.
Krok 8 - Góra lodowa foto
9
Masę II naprzemiennie wylewać na biszkopty. Stworzyć wzorek za pomocą widelca. Schłodzić.
Krok 9 - Góra lodowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 04.10.2016 21:44
Bardzo dziękuję za miłe komentarze
halina17 04.10.2016 20:39
Smacznie wygląda ciasto.
mirosława4 04.10.2016 10:37
poproszę kawałek :)
Wacław 04.10.2016 10:33
apetyczny deser :-)
mysza75 04.10.2016 10:27
jakie fajne ciasto
Habibi 04.10.2016 09:40
A mnie ten wypiek skojarzył się z warstwowym ciastem Kilimandżaro :)
Mysiunia 04.10.2016 09:37
ciekawe ciasto :)
Ewelina1991 04.10.2016 09:33
fantastyczny wypiek
gosia56 04.10.2016 09:25
na pewno pyszne;)
sezamek 04.10.2016 09:24
lubię takie ciasta
Krzysztof15 04.10.2016 08:33
bardzo smaczne
Renata9 04.10.2016 07:31
Smaczne ciacho
MagdalenaIC 04.10.2016 01:14
Brzmi pysznie :)
gusia1000 04.10.2016 00:57
Znakomita słodkość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak