Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z serem i musem truskawkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt z makiem

jajko 4 szt
mąka tortowa 10 dag
mak 5 dag ( mielony)
cukier 12 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
sól szczypta

Ciasto kakaowe

masło 25 dag
cukier 25 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
kakao 3 łyżki
woda 4 łyżki
mąka tortowa 25 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 4 szt

Masa serowa

ser biały 60 dag
budyń śmietankowy 1 szt
jajko 5 szt
olej 1/4 szkl
mleko 1/2 szkl
cukier 2/3 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka

Masa budyniowa

żółtko jajek 2 szt
mleko 2 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
budyń waniliowy 1 szt
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
masło 20 dag
sok z cytryny do smaku

Mus truskawkowy

truskawki 80 dag
galaretka truskawkowa 3 szt
woda 2 szkl
cukier do smaku

Pozostałe składniki

czekolada gorzka kilka kostek
śmietana 1 łyżka
sok z cytryny do smaku

Poncz

woda 1/2 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Ciasto z wkładką serową i musem owocowym wymaga dość dużo pracy i czasu lecz warto go przygotować. Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z serem i musem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt z makiem: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać aromat migdałowy.

Krok 1 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
2
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.
Krok 2 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
3
Ciasto kakaowe: Masło, wodę, cukier i kakao włożyć do garnka, gotować 2-3 minuty. Następnie odlać pół szklanki a resztę ostudzić. Do zimnej polewy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Krok 3 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
4
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Krok 4 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
5
Wkładka serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku (tak jak na biszkopt). Przemielony ser zmiksować z mlekiem, budyniem i olejem. Pod koniec delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.

Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Krok 5 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
6
Mus truskawkowy: Truskawki z wodą gotować 2-3 minuty, zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką ( w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.
Krok 6 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
7
Masa budyniowa: W 1 szklance mleka wymieszać mąką, proszek budyniowy i żółtka.

Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić.
Krok 7 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
8
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny Polewa: Do odłożonej polewy dodać połamane 2/3 czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Krok 8 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
9
Biszkopt makowy i ciasto kakaowe skropić przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru waniliowego.

Przekładanie ciasta: Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać.
Krok 9 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto
10
Wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.
Krok 10 - Ciasto z serem i musem truskawkowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 05.10.2016 00:04
wyglada zachęcająco:-)
Alex_M 04.10.2016 16:50
super przekładaniec :)
Janina 04.10.2016 15:26
Super ciasto;;))
Ewelina1991 04.10.2016 09:35
wygląda apetycznie
dodi 04.10.2016 09:27
niebo w gębie
Krystyna32 04.10.2016 08:59
pyszne ciasto
gusia1000 04.10.2016 01:00
Znakomicie wygląda.
Iwusia 03.10.2016 23:58
bardzo lubię to ciasto, robię podobnie
MałaMi89 03.10.2016 23:37
No jest roboty.. ale ile potem przyjemności w jedzeniu! :) chętnie bym się napracowała dla takiego efektu ;)
MAR3STA 03.10.2016 21:56
znakomite ciasto
KORAL 03.10.2016 21:31
Pyszne ciacho :)
Bernadeta1 03.10.2016 21:19
wyśmienite ciasto
Renata9 03.10.2016 21:17
Fajne ciacho
norweska20 03.10.2016 21:11
chętnie bym zjadła
IKrakowianka 03.10.2016 20:49
wygląda perfekcyjnie :)
bietka 03.10.2016 20:40
bardzo pyszne ciacho, pięknie się prezentuje :)
agnieszka214 03.10.2016 19:50
Bardzo fajnie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 03.10.2016 19:24
pysznie u ciebie.
Stenka 03.10.2016 19:07
ładnie, kolorowe i smaczne
cukiereczek 03.10.2016 18:46
Pracochłonne ale efekt WSPANIAŁY
halina17 03.10.2016 18:29
Pysznie wygląda ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak