Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

surówka zimowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

surówka

kapusta biała 2 kg
cukinia 1 szt
papryka czerwona 2 szt
cebula biała 0,5 kg
marchew 0,5 kg
sól 2 łyżki

zalewa

woda 1 l
ocet 2 szkl
cukier 1 szkl
pieprz 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Gorczyca biała cała Prymat 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: surówka zimowa

Kroki postępowania

1
Kapustę szatkujemy na drobno. Dodajemy sól. Ugniatamy rękami i odstawiamy na około 30 minut.
Krok 1 - surówka zimowa foto
2
W tym czasie pozostałe warzywa myjemy. Marchew obieramy, trzemy na tarce dużych oczkach. Pozostałe warzywa : paprykę i cukinię kroimy w drobno. Cebulę w piórka. Łączymy z kapustą.
Krok 2 - surówka zimowa foto
3
Przygotowujemy zalewę. Wodę łączymy z octem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy przez 5 minut.
Krok 3 - surówka zimowa foto
4
Gorącą, ale nie wrzącą zalewę wlewamy do warzyw. Odstawiamy na około 20 minut.
Krok 4 - surówka zimowa foto
5
Następnie warzywa przekładamy do wyparzonych słoików. Uzupełniamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.
Krok 5 - surówka zimowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 04.10.2016 10:05
Lubię takie kapuściane sałatki w słoikach, pycha :) Zabieram przepis do ulubionych...
Madzai 03.10.2016 08:40
Super do obiadu :)
MAR3STA 02.10.2016 19:20
lubię taką surówkę
mirosława4 02.10.2016 19:03
na zimę jak znalazł :)
Lis 02.10.2016 15:45
Zawsze smakowita:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak