Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 60 dag
ser pleśniowy 10 dag
gruszki 2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
mleko 3/4 szklanki
orzechy włoskie 10 dag
woda 1,5 szklanki
śmietana słodka 1/2 szklanki
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
natka pietruszki do posypania

Porada

Często jesienią wracam do tego przepisu, aura za oknem sprawia że, lubimy zjeść i to nie byle co, ale treściwe mięsne dania. Gruszka, ser pleśniowy i orzechy do udane połączenie, ja uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje jak teraz.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

Kroki postępowania

1
Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem,
Krok 1 - Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami foto
2
układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą, zalewamy mlekiem, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2 - Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami foto
3
Po tym czasie schab osączamy z mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi,
Krok 3 - Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami foto
4
zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące.
Krok 4 - Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami foto
5
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą, dodajemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu szczyptę soli-ale to dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką.
Krok 5 - Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 02.10.2016 12:24
na pewno pyszne roladki;)
wyattearp 30.09.2016 20:58
Super jedzonko na jesienne obiadki
cukiereczek 30.09.2016 18:45
brzmi tak smacznie, że aż ślinka leci
olkaaa 30.09.2016 18:21
extra przepis
wedith1 30.09.2016 17:27
Lubię takie smaki :)
Stenka 30.09.2016 16:30
ciekawa propozycja
Alex_M 30.09.2016 13:49
fajne smaki :)
Joanna Kryla 30.09.2016 13:43
Rewelacyjna kompozycja smaków:)
Futka 30.09.2016 12:42
Świetne i bardzo apetyczne roladki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak