Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy sernik na zimno
w kokosie znajdują się 3 dziurki , sprawdź jedna z nich jest miękka ,bez problemu przebijesz ją np. korkociągiem , zrób dziurkę wylej wodę kokosową do szklanki, następnie wsadź kokosa do piekarnika na 30 minut temp. 150 stopni, po tym czasie ,uderz czymś ciężki np. tłuczkiem (ja robię to młotkiem :) Kokos pęknie , za pomocą tarki zetrzyj miąższ kokosa i upraż na suchej patelni.
Masa :
Wodę kokosową przecedzam przez sitko , przelewam do rondelka wsypuję żelatynę ,czekam aż napęcznieje ,potem podgrzewam.
Do miski wlewam śmietankę dosypuję cukier i ubijam na sztywno, w międzyczasie dodaję po łyżce mascarpone i serka homogenizowanego ,na koniec cienkim strumieniem wlewam rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę .
Połowę masy przelewam do formy wyłożonej biszkoptami ,następnie układam drugą warstwę biszkoptów i resztę masy, wyrównuję , posypuję uprażonymi wiórkami i schładzam 3 godziny w lodówce.
SMACZNEGO !!!