Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czerwonej fasoli

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

fasola czerwona z puszki 240 g (po odsączeniu) - 1 puszka
jaja 2 sztuki
banan 1 duży, dojrzały
kakao 2 łyżki (prawdziwe)
ksylitol 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej 1/2 szklanki

Polewa

czekolada gorzka 100 g (użyłam z solą morską)
sok z cytryny 1 łyżka
mleko 2% 5 łyżek

Porada

Zdrowe słodkości dla osób zdrowo odżywiających się lub na diecie. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i ciężkie. Dla mnie smakiem trochę przypomina brownie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czerwonej fasoli

1. Odsączoną z zalewy fasolę, pokrojonego na kawałki banana, jaja, kakao, olej, ksylitol oraz proszek do pieczenia dokładnie blendujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy, następnie wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

3. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny oraz mleko. Rozpuszczamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Polewamy ciasto i czekamy aż polewa zastygnie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 14.10.2016 21:00
Ciekawe ciasto.
Franciszek 14.10.2016 14:33
ciekawy przepis
Habibi 14.10.2016 13:25
Często piekę ciasto fasolowe w różnych odmianach.
Futka 14.10.2016 13:09
Pomysłowe i bardzo smakowite ciasto :)
molanka 14.10.2016 12:53
ciekawa jestem smaku
Maridka19 14.10.2016 11:55
Ciekawe bardzo ciasto :)
Czyki 14.10.2016 11:39
Wygląda bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak