Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatna zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 4 sztuki
włoszczyzna 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
marchew 2 duże
pietruszka 1 duża
zielony groszek 1,5 szklanki
ziemniaki 1 kg
śmietana 12% 250 g
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
cząber 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

1. Skrzydełka oczyszczamy i zalewamy 3 l wody. Zagotowujemy, gdy się wyszumują zdejmujemy pianę i dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, natkę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i cząber. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 min.

2. Po tym czasie włoszczyznę i skrzydełka wyławiamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek oraz starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Dodajemy cząber oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

3. Śmietanę mieszamy z 1 łyżką wazową zupy w miseczce. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy do zupy. Już nie zagotowujemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 17.10.2016 18:09
dobra rozgrzewająca zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak