Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
masło 125 g (schłodzone)
cukier puder 125 g
jajko 1
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Masa serowa

ser biały 1 kg (twarogowy)
jajko 8 szt.
cukier puder 200 g
masło 100 g (miękkie)
ekstrakt waniliowy 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
rodzynki 100 g

Lukier

cukier puder 5 łyżek (kopiastych)
sok z cytryny 1 łyżka
woda gorąca 1 łyżka

Dodatkowo

żółtko jajek 1 szt.

Porada

Składniki na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rodzynkami

Przygotowanie:
1. Schłodzone masło posiekać z 250 g mąki, dodać, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepiące podsypać pozostałą mąką. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu z 2/3 części ciasta rozwałkować i wylepić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dobrze się wałkuje przez dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
2. Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki.
3. Składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Utrzeć miękkie masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.
3. Masę serową wyłożyć do formy z podpieczonym i wystudzonym ciastem. Na wierzchu sera ułożyć kratkę z rozwałkowanej 1/3 części ciasta i posmarować ją roztrzepanym żółtkiem lub odrobiną mleka.
Sernik piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, gdyby za mocno się przypiekał, to wierzch przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
4. Po wystudzeniu wierzch sernika posmarować lukrem, powstałym po roztarciu na gładką masę składników na lukier.
5. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Sernik najlepiej smakuje i kroi na następny dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.10.2016 16:12
smaczny serniczek
Franciszek 14.10.2016 14:34
super ciasto
Wacław 14.10.2016 14:22
mnie już ślinka leci ;-)
Habibi 14.10.2016 13:28
Apetyczny :)
mirosława4 14.10.2016 13:02
mój ulubiony
Krystyna32 14.10.2016 11:03
bardzo smaczny
Ewelina1991 14.10.2016 10:41
wspaniały serniczek
Patrycja33 14.10.2016 10:06
uwielbiam! az nabrałam ochoty na zrobienie sernika :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak