Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z piersi indyka
Mięso namaczamy w solance na 2-3 godziny (solankę przygotowujemy poprzez dodanie 8-10 dag soli na litr wody).
2.
Osuszamy mięso i kroimy w poprzek tak, aby uzyskać jak największą powierzchnię mięsa, następnie lekko je rozbijamy.
3.
Mięso posypujemy obficie przyprawami z obu stron, a następnie układamy wędzonkę , wędzoną słoninkę plasterki czosnku i ewentualnie kilka suszonych pomidorków. Ciasno zwijamy mięso.Na górę rolady układamy jeszcze kilka plasterków słoniny.
4.
Roladę bardzo ciasno zawijamy folią aluminiową i okręcamy nitką. Pieczemy 2 godziny w 170 st C, dzięki długiemu powolnemu pieczeniu rolada jest wilgotna. Aby pokroić cienkie plasterki rolady musimy poczekać aż całkowicie wystygnie. SMACZNEGO!