Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy sernik na zimno

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

Ser twarogowy naturaly 1 kg
serek mascarpone 1 kg
cukier puder 0.25 kg
laska wanilii 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek stołowych
mango 1 szt

Galaretka

napój owocowy 1.5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek stołowych
owoce 1 kg

Porada

Ilości składników można zmniejszyć pamiętając o zachowaniu proporcji. Do galaretki nie używać świeżych cytrusów, kiwi, ananasa. Sernik przygotowałem w pojemniku po cukierkach, który jest wyższy niż tortownica.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sernik na zimno

Dowolne owoce* pokroić i wyłożyć na sitko żeby nadmiar soku ociekł. Mango pokroić w kostkę i przełożyć do oddzielnej miseczki.
(*w moim przypadku jagody, truskawki, borówka)

Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości (100ml) gorącej wody (ok. 80‐90ºC) i
bardzo dokładnie wymieszać. Roztwór można od razu połączyć z napojem owocowym (temp. pokojowa) i wstawić na chwilę do lodówki (ok 15min – pilnować żeby nie stężał).

Na dnie dużej tortownicy ułożyć odsączone owoce i zalać połową przygotowanej galaretki. Odstawić formę do lodówki żeby galaretka stężała.

Przygotować żelatynę: w niewielkiej ilości (100ml) gorącej wody
(ok. 80‐90ºC) rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
Zimny serek mascarpone ubić z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii
(kilka minut). Gdy masa robi się puszysta dodać porcjami ser twarogowy
(temp. pokojowa), miksować do połączenia się mas. Wg. uznania można
dodać mniej lub więcej cukru pudru. Gdy ser jest już dobrze zmiksowany
nadal miksując dodawać cienką stróżką wystudzoną do temperatury
pokojowej żelatynę. Do zmiksowanej masy należy dodać przygotowane wcześniej mango, wymieszać i od razu przełożyć do dużej
tortownicy, zostawiając miejsce na pozostałe owoce i galaretkę.
Masę serową odstawić na minimum pół godziny do lodówki.

Na stężałą masę serową wyłożyć owoce i zalać przygotowaną galaretką.
Sernik chłodzić minimum 6 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 16.10.2016 08:59
Świetny deser
edytazaw89@wp 15.10.2016 21:14
Wygląda pysznie
Wiesława1 13.10.2016 21:04
Mistrzowsko wykonany
Aleksandra/Olcia 13.10.2016 18:38
uwielbiam mniam
ada.la 13.10.2016 18:32
pyszny serniczek
Agnieszka-87-25 13.10.2016 15:46
uwielbiam serniki
AZgotuj 13.10.2016 15:30
cudowny! pięknie się prezentuje :)
KORAL 13.10.2016 14:38
Wygląda wyjątkowo elegancko :)
berys18 13.10.2016 13:31
pycha, aż ślinka leci
Habibi 13.10.2016 13:25
Pięknie wygląda
Futka 13.10.2016 12:11
Bajeczny i niezwykle apetyczny serniczek :D
jagoda5913 13.10.2016 12:09
super deser
adelajda 13.10.2016 11:25
Pyszny serniczek
Maridka19 13.10.2016 11:15
Pyszności :)
mysza75 13.10.2016 11:04
jaki pyszny serniczek
Wacław 13.10.2016 10:58
uwielbiam takie desery z owocami :-)
Beatris 13.10.2016 10:50
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
bietka 13.10.2016 10:20
na pewno pyszny : )
RenataZ-et 13.10.2016 09:25
wygląda super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak