Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grilowana pierś kurczaka w lekko procentowych jabłkach z żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka ok. 550 g

marynata

ząbki czosnku 4-5 sztuk
olej rzepakowy 4 łyżki
wino czosnkowe 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
sól 1,5 łyżeczki
miód płynny 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
pieprz szczypta

dodatek

jabłko kwaśne 350 g
żurawina suszona 50 g
cydr 150 ml
oliwa 1 łyżeczka
cukier brązowy 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grilowana pierś kurczaka w lekko procentowych jabłkach z żurawiną

Kroki postępowania

1
Opłykaną i osuszoną pierś kroimy w 1-1,5 cm plastry.
W misce mieszamy przeciśnięty czosnek z solą i oliwą, następnie dodajemy wino czosnkowe, tymianek, majeranek, miód, pieprz. W tak zrobionej marynacie zanurzamy kawałki mięsa, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 do 24 godzin.
Krok 1 - Grilowana pierś kurczaka w lekko procentowych jabłkach z żurawiną foto
2
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki.
Na patelnię wylewamy oliwę, rozkładamy cząstki jabłek i żurawinę, smażymy ok. 2-3 minuty. Jabłka obracamy, posypujemy cukrem, dolewamy cydr i smażymy jeszcze ok. 7 minut.
Krok 2 - Grilowana pierś kurczaka w lekko procentowych jabłkach z żurawiną foto
3
Mięso oczyszczamy z marynaty ( ja niedokładnie oczyściłam i cukier zaczął się palić).Mięso grillujemy pod przykryciem ok. 5-7 minut, do momentu zbielenia mięsa. To jest moment kiedy możemy zwiększyć płomień, podpiec mięso, obrócić i jeszcze 1-2 minuty grillować drugą stronę. Soczyste i aromatyczne mięso gotowe.
Dobrze jest podawać z lekko ciepłymi jabłkami.
Krok 3 - Grilowana pierś kurczaka w lekko procentowych jabłkach z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 17.03.2017 12:05
swietne !!
jagoda5913 13.10.2016 12:12
smaczne danie
Malinka 13.10.2016 12:11
Takie mięsko z pewnością smakuje wyjątkowo!
bietka 13.10.2016 10:28
smaczne mięsko : )
ilka01 13.10.2016 10:10
pyszności :)
Krystyna32 13.10.2016 09:07
bardzo smaczna
gosia56 13.10.2016 08:58
na pewno pyszne;)
sezamek 12.10.2016 20:43
biorę to w ciemno :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak