Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23

5.0
(37)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

ciasto francuskie 2 opakowania
jajko 2 szt
śliwki 10 szt
gruszki 3-4 szt
jabłka 3 szt
brzoskwinie 3-4 szt
masło 100 g
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 300 ml
cukier puder

do smaku

cynamon Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Goździki całe Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem deseru, aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto rozwijamy i oprószamy mąką na całej powierzchni. Następnie kroimy w długie równoramienne trójkąty (przez całą szerokość płatu).
Krok 1 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
2
Blachę wykładamy pergaminem, a na środku kładziemy małą miskę. Trójkąty z ciasta francuskiego układamy wokół miski, kładąc krótszy brzeg trójkąta przy misce. Płaty nakładamy tak, żeby delikatnie nachodziły na siebie, formując „słońce”. W ten sam sposób, na pierwszej warstwie układamy drugą warstwę z kolejnego płata ciasta.
Krok 2 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
3
Gruszki i jabłka obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Brzoskwinie wraz ze skórą kropimy w półksiężyce, śliwki na połówki. Owoce przekładamy do dużej miski i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
4
W rondelku na wolnym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy, żeby delikatnie przestygło. Do miseczki wlewamy 150 ml mleka, wsypujemy ½ opakowania budyniu i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do miski z owocami. Następnie dodajemy roztopione masło i odrobinę cukru pudru. Doprawiamy zielem angielskim mielonym i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
5
Do miski wbijamy 2 jajka, doprawiamy cynamonem mielonym i rozkłócimy. Ciasto ułożone na blasze smarujemy jajkiem. Następnie na cieście wokół miski układamy owoce. Zdejmujemy miskę i zawijamy końce ciasta wokół owoców do wewnątrz, formując jakby „wieniec”.
Krok 5 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
6
Ciasto również z wierzchu smarujemy rozkłóconymi wcześniej jajkami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 20 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
7
W między czasie przygotowujemy sos waniliowy. Pozostały budyń rozpuszczamy w 50 ml mleka. 100 ml mleka zagotowujemy, łączymy z rozpuszczonym budyniem i dodajemy łyżkę cukru pudru. Po pojawieniu się pierwszych bąbelków wiemy, że sos jest gotowy.
Krok 7 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
8
W moździerzu rozdrabniamy na puder kilka goździków i mieszamy z cukrem pudrem. Upieczone ciasto oprószamy goździkowym cukrem i polewamy sosem waniliowym.
Krok 8 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 20.10.2016 19:04
wygląda apetycznie
misia123410 13.10.2016 13:56
bardzo apetyczne
w mojej kuchni 13.10.2016 00:42
szybko i smacznie
IZABELA29 12.10.2016 10:59
Moje ulubione wypieki
Patrycja33 12.10.2016 00:11
wygląda obłędnie :-)
bietka 11.10.2016 21:33
po prostu pycha :)
MonikaW 11.10.2016 21:10
O ile pierwsza edycja średnio mi przypadła do gustu to teraz jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak