Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 szkl.
cukier 1 szkl.
amoniak 2 pełne łyżeczki
mleko 1 szkl.
masło 130 g

Porada

Ostudzone ciasteczka można polukrować lub posklejać niewielką ilością dżemu albo stopionej czekolady mlecznej lub białej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki

Kroki postępowania

1
Stopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki foto
2
Zmiksować jajka z mlekiem.
Krok 2 - Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki foto
3
W dużej misce połączyć mąkę, cukier i amoniak.
Krok 3 - Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki foto
4
Do suchych składników wlać masę mleczno-jajeczną oraz ostudzone masło.
Krok 4 - Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki foto
5
Zmiksować na jednolite gęste ciasto.
Krok 5 - Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki foto
6
Na dużych blachach wyłożonych papierem dopieczenia formować szprycą krążki z ok. 2 łyżek masy, w dużych odstępach.
Krok 6 - Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki foto
7
Piec w 180*C przez ok.15 minut, do czasu, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
Od razu po upieczeniu ostrożnie zdjąć z blachy i studzić spodem do góry.
Krok 7 - Ciasteczka biszkoptowe na amoniaku - Amerykanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.10.2016 09:38
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak