Przepis i sposób przygotowania na: Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie
Biszkopt brownie:Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , pozostawić do ostudzenia.
Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem oraz wystudzoną czekoladą dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , wyrównać wierzch.
Krem kukułkowy:W mleku rozpuścić kukułki , odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch , wlać powoli wystudzone mleko kukułkowe oraz wsypać mleko w proszku cały czas miksując do połączenia się składników.
Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem.
Dodać rozprowadzony proszek , pozostawić na minimalnym gazie do zgęstnięcia energicznie mieszając.
Poncz:Cukier rozpuścić w wrzątku , odstawić do ostudzenia.
Wykończenia:Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem oraz mixem do śmietany.
Złożenie:W tortownicy umieścić dół jasnego biszkopta , nasączyć go ponczem.
Wyłożyć 1/2 masy kukułowej , przykryć biszkoptem brownie , nasączyć ponczem.
Na biszkopt brownie wyłożyć masę budyniową , przykryć pozostały jasnym biszkoptem , nasączyć resztą ponczu.
Cały tort równomiernie pokryć ubitą śmietaną , obsypać orzechami laskowymi oraz cukrowymi perełkami.
Odstawić do lodówki najlepiej na noc.