Przepis i sposób przygotowania na: Tort piernikowy z bezą kakaową
Kroki postępowania
Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do momentu powstania gęstej , szklistej piany.
Dodajemy kakao , mieszamy łyżką.
Pianę wyciskamy rękawem cukierniczym lub wykładamy łyżką do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy/suszymy 60 min w piekarniku nagrzanym do 140 st.
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na trzy blaty.
Krem piernikowy:Pierniki kruszymy na drobny piasek w robocie kuchennym.
Miksujemy do połączenia się składników.
Złożenie:Na dnie tortownicy układamy dolny blat biszkopta-nasączamy ponczem-wodą połączoną z sokiem z pomarańczy.
Wykładamy 1/2 kremu piernikowego.
Tort odstawiamy do lodówki na noc.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem , dekorujemy cukrowymi perełkami oraz czekoladowymi gwiazdkami.