Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 400 g
smalec 200 g
żółtko jajek 4 szt
kiełbasa sucha krakowska 15 plasterków
cebula 8 szt
pomidorki koktajlowe 15 szt
olej rzepakowy
ser twardy 100 g
Musztarda rosyjska Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

ozdoba

liście sałaty

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę oraz pokrojony na drobne kawałki smalec. Dodajemy 4 żółtka. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Ugniatamy ciasto palcami do konsystencji kruszonki.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
2
Ciasto przesypujemy na blachę, dokładnie ugniatamy do pełnego pokrycia (dna i brzegów). Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
3
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju układamy plasterki suchej krakowskiej. Podsmażamy chwilę, wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
4
Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię po smażeniu suchej krakowskiej. Dodajemy odrobinę wody, aby nadać cebuli miękkości. Doprawiamy ostrą mieloną papryką oraz przyprawą curry. Dodajemy pokrojone na połówki drobne pomidorki. Doprawiamy farsz słodką mieloną papryką.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
5
Na upieczony spód tarty przelewamy farsz. Na wierzchu układamy plasterki suchej krakowskiej.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
6
Około 2 łyżeczki musztardy łączymy z 2 łyżeczkami oleju i skrapiamy tą mieszanką wierzch tarty. Na koniec posypujemy tartę skrojonym w kostkę serem.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
7
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem możemy posypać tartę rwaną w dłoniach sałatą.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zwykłaja 11.02.2017 19:56
Beznadzieja, strata czasu i pieniędzy, przepis niedokładny przez co wyszła kompletna klapa... NIE POLECAM
danoninhio 07.02.2017 19:15
Do wczoraj oglądałem tego człowieka z podziwem. Dziś spróbowałem zrobić tartę wg jego przepisu. Po co podaje ilość składników, skoro zostaje mu połowa ciasta? W przepisie nie ma mowy o tym, czy podane składniki są na jedną tartę, czy dwie. Oglądając go, mam wrażenie, że to zwykły aktor nie mający pojęcia o gotowaniu, wsypał z pół paczki ostrej papryki, przecież to było by nie do zjedzenia... Do cebuli i pomidorów nie dodał grama soli (przynajmniej nie było o tym mowy w przepisie), bez tego smak jest nijaki. Ciasto piekł prawdopodobnie na termoobiegu, o czym nie wspomniał. Jak dla mnie to porażka. Ciekawe, czy komentarz zostanie opublikowany, czy nie przejdzie, bo nie piszę, że przepis jest super, a całość wygląda przepysznie...
sezamek 10.10.2016 14:55
mnie mogłoby smakować
Łukasz15 06.10.2016 22:47
Super wygląda
norweska20 06.10.2016 21:52
uwielbiam tarty :)
Futka 06.10.2016 21:49
Świetna i bardzo smakowita tarta :D
kd045 06.10.2016 21:40
bardzo smaczne ;)
bietka 06.10.2016 21:13
smaczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak