Przepis i sposób przygotowania na: Curry z kurczaka Zewy
Piersi umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, wymieszać.
W małej miseczce wymieszać chili, pieprz cayenne, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, sok z cytryny i olej i tak przygotowaną mieszankę dodać do kurczaka.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zamarynowane mięso i mieszając smażyć dwie minuty.
Potem dodać kurkumę i curry oraz cukier i dalej smażyć przez chwilę mieszając.
Na koniec dodać śmietanę.
Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, często mieszając.
W razie konieczności poprawić jeszcze do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.
Curry podawać z ryżem lub chlebkiem naan albo pieczonymi ziemniakami.