Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w zalewie octowej z cebulą i koperkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstawowe

płaty śledziowe solone 5 szt
cebula biała 1 duża
koperek 2-3 łyżki

zalewa

woda 1 szkl
ocet 0,5 szkl
olej 2-3 łyżki
cukier 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3
Liść laurowy suszony Prymat 2
pieprz 6

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w zalewie octowej z cebulą i koperkiem

Śledzie namaczałam ok 4-5h, dwukrotnie zmieniałam wodę. Wymoczone śledzie pokroiłam w grubsze paseczki. Cebulę skroiłam w kostkę a koperek posiekałam.

Zalewa: do wody dodajemy olej, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i pieprz - nastawiamy na gaz. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odrazu wrzucamy pokrojoną cebulę (aby nieco się zaparzyła i zmiękła). Do ostudzonej marynaty dodajemy koperek oraz śledzie - mieszamy.

Całość przekładamy do dużego słoja lub zamykanego pojemnika - wstawiamy do lodówki. Podobno powinny się "przegryźć", ale my je jedliśmy już tego samego dnia i były świetne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 05.10.2016 14:59
pyszne śledziki
w mojej kuchni 04.10.2016 15:44
moje smaki śledziowe
MonikaW 04.10.2016 13:51
dobry pomysł z koperkiem
Bernadeta1 04.10.2016 13:42
smaczne śledziki
olkaaa 04.10.2016 11:41
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak