Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy na parze z jagodami/malinami
Mąkę , cukier wanilinowy ,sól wymieszać, zrobić dołek . Mleko lekko podgrzać. Część mleka wlać do garnuszka z drożdżami i wymieszać. Do przygotowanej mąki wlać resztę mleka , dodać stopione masło oraz żółtka jaj .Gdy drożdże w garnuszku podniosą się do góry wlać do miski i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto posypujemy mąką , przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut . Gdy ciasto wyrośnie posypujemy mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy , następnie rozwałkujemy i wykrawamy wykrawaczem krążki .Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia . W garnku przeznaczonego do gotowania na parze zagotowujemy wodę , na sitku układamy pyzy i parujemy ok. 10-15 minut.
Jagody przebrać , umyć i zmiksować z cukrem . Pyzy polać zmiksowanymi jagodami lub malinami i dodać łyżkę jogurtu greckiego.