Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 kg
rozmaryn świeży 1 pęczek
wino czerwone wytrawne 200 ml
ziemniaki 500 g
cebula 1 szt
boczek wędzony 300 g
czosnek ząbki 4 szt
oliwa 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 4-5 szt
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 łyżeczka

Porada

Pyszne danie w sam raz na niedzielny obiad. Kaczka jest nadziana młodymi ziemniaczkami, cebulką i rozmarynem. Długo pieczona, podlewana czerwonym winem, obłożona boczkiem, który zapobiega wysychaniu mięsa wprost rozpływa się w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem

Kroki postępowania

1
Kaczkę umyć i oczyścić. Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku i oleju przygotować marynatę. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i wewnątrz marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 1 - Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem foto
2
Ziemniaki obrać, cebulę pokroić w piórka. Do środka kaczki włożyć ziemniaki, cebulę i część posiekanego rozmarynu. Resztą rozmarynu posypać wierzch kaczki. Całą kaczkę obłożyć plasterkami boczku, aby była cała przykryta. Piec w żaroodpornym lub glinianym (ja w takim piekłam) naczyniu przez 2,5 godziny w 170 st polewając kaczkę co pół godziny winem.
Krok 2 - Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem foto
3
Po upływie 2,5 zdejmujemy boczek na boki brytfanki i włączamy funkcję grilla. Pieczemy jeszcze przez 15 min z jednej i 15 min z drugiej strony kaczki tak aby się zarumieniła. Podajemy z czerwonym winem i ulubioną surówką. Smacznego!
Krok 3 - Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 17.09.2016 00:43
W czerwonym winie to na pewno smaczna :)
RenataZ-et 16.09.2016 19:43
świetny pomysł!
bertpvd 16.09.2016 18:47
uwielbiam kaczkę w takim wydaniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak