Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z boczkiem smażone

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 35 dużych pierogów

mąka pszenna 400 g
żółtko jajek
gorąca woda
margaryna 2 łyżki

Na farsz

twaróg 150 g
ziemniaki 500 g
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt
ząbek czosnku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat

Ponad to

olej do smażenia

Porada

Pierogi należy bardzo dobrze skleić, gdyż smażone na oleju łatwiej się rozklejają. Pierogi wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z boczkiem smażone

1.
Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
2.
Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 15.09.2016 21:49
Dobre pierogi.
ben-ka 15.09.2016 21:30
Takich jeszcze nie jadłam.....
iziona 15.09.2016 19:01
Przepiękne pierogi.
Pobitegarybarbary 15.09.2016 15:04
Robiłam kiedyś smażone. I chwaliłam że się nie rozklejają tak jak przy gotowaniu. Może to zasługa innego przepisu na ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak