Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie krokiety

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na naleśniki

mąka pszenna 200 g
mleko 250 ml
jajko
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 2 łyzki

Na farsz

twaróg 150 g
ziemniaki 500 g
cebula 1 szt
boczek wędzony 200 g
ząbek czosnku
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Ponad to

olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
jaja 2 szt

Porada

Szybsze i w wykonaniu niż pierogi. Polecam osobom, które nie lubią ich kleić, doskonale komponują sie z czerwonym barszczykiem

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie krokiety

1.
Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
2.
Do mąki dodajemy mleko, wodę i jajko, sól i cukier. początkowo ciasto będzie rzadkie. Odstawiamy je na 20 min aby mąka nasiąknęła, w. tedy zgęstnieje. Naleśniki smażymy na suchej patelni, powinno nam wyjść ok. 10 szt.
3.
Naleśniki nadziewamy farszem, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na !złoty kolor.Przed podaniem osączyć na ręczniku papierowym. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak