Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z mascarpone i musem owocowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Beza

białko 2 sztuki
cukier 120 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól szczypta

Pozostałe

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 100 ml
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
owoce 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z mascarpone i musem owocowym

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier zmieszany z cukrem waniliowym. Masa powinna wyjść bardzo gęsta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy uformować 6 krążków. Piec ok 1 godziny w 140 stopniach. Gotowe bezy zostawić w piekarniku najlepiej na całą noc.

Pozostałe:
Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Owoce jeśli są mrożone lekko podgrzać, następnie zblendować , uzyskamy konsystencję musu (nie słodzić). Można mus przetrzeć przez sito jeśli nie chcemy pestek. Ja zostawiam z pestkami.

Na talerzu ułożyć bezę, na górę mascarpone, mus owocowy. Udekorować listkiem mięty i owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 17.09.2016 00:22
bardzo ladnie podany :-)
edytazaw89@wp 15.09.2016 21:54
Smakowite mmm:)
ben-ka 15.09.2016 21:32
Rewelacyjny deser !
kd045 15.09.2016 13:30
pięknie to wygląda !!
ilka01 15.09.2016 12:53
pyszności :)
KORAL 15.09.2016 11:49
Pyszna beza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak