Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
żółtko jajek 3
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 30% 3 łyżki
śliwki węgierki 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami

Śliwki umyj i usuń pestki.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj pozostałe składniki (oprócz śliwek) i zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Jedną część wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż śliwki skórką do dołu. Na śliwki wyłóż drugą część ciasta. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz przez ok. 50 minut w temp. 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 29.09.2016 09:16
szybkie i smaczne :-)
Beatris 27.09.2016 20:13
Smakowite ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Bernadeta1 27.09.2016 18:09
bardzo lubię takie ciasto
cris04 27.09.2016 15:07
proste, sezonowe ciacho! i takie lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak