Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort- moje urodziny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BIszkopt kakaowy

mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jaja 4 szt
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżeczki

Biszkopt jasny

mąka pszenna 3 łyżki
jaja 3 szt
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżeczka

masa biała

śmietana 30% 250 ml
fix do śmietany 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 20 ml

masa różowa

galaretka owoce leśne 1 szt
woda gorąca 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka płaska
woda 20 ml
bita śmietana w proszku 1 szt
mleko 200 ml
borówka amerykańska 3/4 szklanki

masa kakaowa

masło 200 g
kakao 3-4 łyżki
cukier puder 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
maliny świeże 1 szklanka
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort- moje urodziny

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Biszkopt kakaowy : białka ubić z cukrem na sztywną pianę . Dodać żółtka i dalej ubijać na wolnych obrotach .Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao . Dodawać po łyżce delikatnie mieszając ,do skończenia składników. Ciasto wylać do foremki i piec w 190 stopniach do suchego patyczka.
Krok 1 - Tort- moje urodziny foto
2
Biszkpot jasny: białka ubić z cukrem , dodać żółtka i dalej ubijać na wolnych obrotach .Dodawać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia .Wlać ciasto do foremki i piec 190 stopniach do suchego patyczka .Ciasto upieczone i przestudzone przekroić .
Krok 2 - Tort- moje urodziny foto
3
Przyżadzić galaretkę , rozpuszczając we wrzątku . Wystudzić lecz ma pozostać lekko płynna.
Krok 3 - Tort- moje urodziny foto
4
Pokroić tort kakaowy
Krok 4 - Tort- moje urodziny foto
5
Masa różowa :wlać mleko do wysokiego naczynia ,wsypać śmietanę w proszku i ubijać na sztywną masę . Wlewać po trochu małymi strumieniami galaretę i ubijać dalej .Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę w niewielkiej ilości wody i ubijać .
Krok 5 - Tort- moje urodziny foto
6
Masa biała: śmietanę 30 % ubijać z dwiema łyżkami cukru pudru ,dodać śmietanę fix i ubijać krótko . Na końcu dolać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody .
Krok 6 - Tort- moje urodziny foto
7
Przekładamy masami płaty biszkoptów wcześniej nasączone ponczem z cukru ,wody i soku z cytryny. Na ciemny nakładamy masę różową i układamy borówki amerykańskie . Następnie biszkopt żółty i masa biała . Następnie układamy biszkopt ciemny .
Krok 7 - Tort- moje urodziny foto
8
Przyrządzić masę kakaową : Masło utrzeć z cukrem , dodawać po żółtku i dalej ucierać . Wsypać kakao i ucierać mikserem dalej na pulchną i puszystą masę .
Krok 8 - Tort- moje urodziny foto
9
Posmarować masą boki i wierzch tortu .
Krok 9 - Tort- moje urodziny foto
10
Orzechy włoskie pokroić drobniej i obsypać dookoła. Na wierzchu ułożyć maliny i zrobić napis pisakiem cukrowym .Wstawić do lodówki do schłodzenia na 1 - 2 godzin.
Krok 10 - Tort- moje urodziny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 28.01.2017 00:07
KORAL to jest J inicjał ,a nie siedem
mysza75 27.09.2016 10:39
pyszny torcik aż chce się jeść
Krystyna32 27.09.2016 09:28
bardzo apetyczny
KORAL 27.09.2016 08:46
W tak młodym wieku upiec taki tort, gratuluję :))
Krzysztof15 27.09.2016 06:47
wygląda apetycznie
gusia1000 27.09.2016 00:30
Dobry tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak