Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z borówkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 2 szkl
budyń śmietankowy 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier 1/2 szkl
margaryna 250 g
cukier waniliowy
galaretka truskawkowa
borówka amerykańska garść

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z borówkami

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i szklankę cukru i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarta blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.
Krem: 2 łyżki maki pszennej i 2 łyżki budyniu rozrabiamy w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z połową szklanką cukru i cukrem waniliowym, następnie wlewamy rozrobiony budyń z mąką. Zagotowujemy. Studzimy. Następnie margarynę miksujemy, dodając przestudzony budyń. Połowę kremu wykładamy na pierwszy biszkopt i rozsmarowujemy, przykrywamy drugim. Na drugi biszkopt wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody. (wcześniej już możemy ją przygotować), gdy zacznie tężeć dodajemy borówki i wylewamy na ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak