Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

cannelloni 25 dag
szpinak świeży 40 dag
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
ser cheddar 15 dag
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sos pomidorowy 1,5 szkalnki

Sos beszamelowy

masło 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2% 600 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
sól do smaku
ser cheddar 5 dag
papryczka chili do dekoracji

Porada

Delikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obrać posiekać , zeszklić na oliwie
Krok 1 - Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami foto
2
dodać mielone mięso, dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem,
Krok 2 - Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami foto
3
dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać.
Krok 3 - Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami foto
4
Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni.
Krok 4 - Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami foto
5
Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie. Posypujemy startym cheddarem.Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić. Przed podaniem można obłożyć plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności. Smacznego!
Krok 5 - Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 27.09.2016 21:48
świetna zapiekanka
Stenka 26.09.2016 21:34
smaczne danie
wyattearp 26.09.2016 20:53
Smaczne jedzonko
Łukasz15 26.09.2016 20:39
Bardzo dobre
agnieszka214 26.09.2016 20:18
Pycha obiadek
RenataZ-et 26.09.2016 20:16
wygląda super!
bertpvd 26.09.2016 19:51
piękne, aromatyczne włoskie danie
Marta1986 26.09.2016 19:28
bardzo smacznie wyglada
Renataj 26.09.2016 19:27
Apetyczny pomysł:)
Renata9 26.09.2016 19:19
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak