Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

4.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniaki 200 g
szczypiorek pęczek 1 szt
seler 1 szt
papier ryżowy 4 arkusze
olej sezamowo-rzepakowy
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
sos sojowy 50 ml
ocet jabłkowy 3 łyżki
Kminek mielony Prymat do smaku
Kolendra cała Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz czarny do smaku
świeża kolendra do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

Kroki postępowania

1
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowo-rzepakowy, tak aby przykryć całe dno. Dodajemy ziarna kolendry i chwilę podgrzewamy, żeby wydobyć ich aromat. Boczniaki rwiemy palcami na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż odparuje z nich woda i się zrumienią. Doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
2
Obrany seler kroimy na zapałki, a następnie dodajemy na patelnię. Szczypiorek drobno siekamy i również dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy kminkiem. Zagotowujemy wodę w garnku z sitkiem do gotowania na parze.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
3
Arkusze papieru ryżowego moczymy w misce z wodą (lub namaczamy za pomocą gąbki), aż stanie się elastyczny. Kładziemy arkusze na desce i nakładamy farsz na środek. Zbieramy brzegi arkuszy do góry , zawijamy sakiewki i zawiązujemy szczypiorkiem. Szczypiorek będzie bardziej elastyczny, jeśli położymy go chwilę na parze. Sakiewki układamy na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą i przykrywamy. Trzymamy na parze aż papier ryżowy stanie się przezroczysty.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
4
Przygotowujemy sos: szalotkę i dymkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, odrobinę oleju sezamowo-rzepakowego i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto
5
Dużą łyżkę moczymy w tłuszczu z przygotowywanych boczniaków i za jej pomocą przenosimy sakiewki na talerz. Wierzch sakiewek polewamy sosem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

evita0007 03.10.2016 13:52
Uwielbiam boczniaki,mniam :-)
Doradca Smaku 27.09.2016 15:04
cris04 cieszę się! Jeśli masz jakieś kulinarne wątpliwości, zawsze Ci chętnie podpowiem :)
Doradca Smaku 27.09.2016 15:02
Pobitegarybarbary - musisz spróbować. Pomysł rewelacyjny i smak fenomenalny :)
cris04 27.09.2016 14:59
rewelacja, wreszcie wiem jakwykorzystać papier ryżowy
Pobitegarybarbary 27.09.2016 14:16
Czego to Doradca nie wymyśli. Rewelacyjny pomysł na przystawkę.
kd045 26.09.2016 20:52
smakowity przepis ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak