Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

udka kurczaka 6 bez kości
włoszczyzna 1 świeża
masło klarowane 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 30% 250 ml
marchewka 3 sztuki
groszek zielony 100 g (świeży lub mrożony)
ziemniaki ugotowane 4 małe
bułka paluch 6 kromek
jajko 2
mozzarella 50 g (lub cheddar)

Do smaku

Liść laurowy suszony Prymat 3-4
ziele angielskie 6 ziaren
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

Kroki postępowania

1
W garnku przygotowujemy bulion z włoszczyzny, a gdy się zagotuje wkładamy do niego udka kurczaka, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy aż udka będą miękkie.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
2
Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Na patelnię stopniowo przelewamy przygotowany bulion (ok. 5-8 łyżek). Sos powinien mieć gładką, półgęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, solą morską. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
3
Ugotowane udka wyławiamy z bulionu, obieramy ze skóry i kropimy na małe kawałki. Przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, a surowe marchewki kroimy w plasterki. Tak przygotowane składniki przekładamy na patelni. Na koniec dodajemy zielony groszek i chwilę razem gotujemy. Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
4
Bułkę kroimy na cienkie kromki o grubości ok. 1 cm. Do osobnego naczynia wybijamy 2 jajka, doprawiamy do smaku papryka ostrą, solą i mieszamy. Kromki maczamy z obu stron w rozkłóconych jajkach i układamy na całej powierzchni naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
5
Kurczaka w warzywach zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220°C (funkcja termoobieg z opiekaniem górnym) na około 7-10 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak