Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 6 palstrów
pieczarki ok. 1/2 kg
ser żółty 10 dag
papryka czerwona 1/2 sztuki
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 1 sztuka (mała)
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka pszenna
olej do smażenia
masło 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką

Kroki postępowania

1
Pokrojony schab rozbijam tłuczkiem na cienkie plastry - przyprawiam z obu stron solą i pieprzem.
Krok 1 - Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką foto
2
Obrane pieczarki kroję dosyć drobno. Na patelnię wrzucam łyżkę masła, gdy się rozpuści przekładam pieczarki i lekko je zrumieniam. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zioła prowansalskie - podsmażam do całkowitego odparowania soku. Na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką foto
3
Do ostudzonych pieczarek dodaję posiekaną natkę pietruszki (ilość wg uznania) - wszystko razem mieszam i rozkładam na plastrach schabu.
Krok 3 - Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką foto
4
Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach - rozsypuję na pieczarkach. Paprykę kroję w podłużne słupki i układam na środku.
Krok 4 - Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką foto
5
Zawijam roladki, można spiąć końcówkę wykałaczką.
Krok 5 - Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką foto
6
Roztrzepane jajka doprawiam solą i pieprzem - roladki obtaczam najpierw w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
Krok 6 - Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką foto
7
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam roladki i obsmażam je z każdej strony na złoty kolor. Płomień nie może być zbyt duży - mięso musi ładnie dojść w środku.
Jeśli roladki są grube i jest obawa, że nie dosmażyły się w środku - można przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podpiec 15 min. (z łyżką masła) w piekarniku.
Krok 7 - Roladki schabowe z pieczarkami, natką pietruszki, serem i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 26.09.2016 20:50
Wyglądają rewelacyjnie
Agnieszka-87-25 26.09.2016 15:14
smaczne roladki
ada.la 26.09.2016 13:58
pyszny obiadek
Edith85 26.09.2016 13:02
Smakowite mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak