Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka "Grzybowa polana"

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 35 dag
pieczarki marynowane 1 litr
kukurydza w puszce 1/2 puszki
groszek konserwowy 1/2 puszki
marchewka ugotowana 2 sztuki
jajko 3 sztuki
ziemniaki ugotowane 3 sztuki
ogórek konserwowy 3 sztuki
cebula 1 sztuki
ser żółty 10 dag
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
przyprawa gyros 1 łyżeczka
olej do smażenia
sól do smaku
majonez 1 słoiczek
natka pietruszki pęczek
koper świeży pęczek
szczypiorek pęczek

Porada

Warstwowa sałatka która efektownie prezentuje się na stole. Przypomina torcik tyle że wytrawny. Szybka do przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe przyjęcia.Na pewno Wam zasmakuje. Zapraszam na moją wersję .

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka "Grzybowa polana"

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, mieszankę warzywną i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną.
Krok 1 - Sałatka "Grzybowa polana" foto
2
Wyłożyć mieszankę warzywną -marchewkę kukurydzę groszek oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu
Krok 2 - Sałatka "Grzybowa polana" foto
3
rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem
Krok 3 - Sałatka "Grzybowa polana" foto
4
posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i podawać. Smacznego!
Krok 4 - Sałatka "Grzybowa polana" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.10.2016 22:52
Super podane
Pobitegarybarbary 26.09.2016 14:53
Znana i bardzo przez wszystkich lubiana "polana". Ja jakoś nie miałam jeszcze okazji wypróbować. Zapisuję więc do zeszytu:)
cris04 25.09.2016 21:54
Wspaniale wyglada!
MonikaW 25.09.2016 21:34
to chyba ostatnio moja ulubiona salatka
kd045 25.09.2016 19:45
smakowite ;]
Janina 25.09.2016 19:36
Ciekawie podana;))
mirosława4 25.09.2016 18:40
myślałam że to torcik a tu niespodzianka .... :)
Bernadeta1 25.09.2016 17:46
prawdziwe kulinarne arcydzieło, super
Beatris 25.09.2016 17:05
Pyszna sałatka podana w oryginalny sposób :)
mysza75 25.09.2016 16:40
bardzo fajna sałatka
pestka 25.09.2016 15:21
bardzo ciekawie podana
anka1988 25.09.2016 14:47
bardzo efektowna sałatka
agnieszka214 25.09.2016 14:11
Pięknie wygląda
Franciszek 25.09.2016 13:21
ładnie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak